מהי בינה מלאכותית וכיצד היא משתלבת בעבודת הדיאטנ.ית
טל קמינסקי רוזנברג, מידענית ודיאטנית, מרץ 2024
מהפכת הבינה המלאכותית היוצרת החלה עם יציאתו לאוויר העולם של ChatGPT על ידי חברת Open AI בנובמבר 2022. מהפכה זו משנה את הדרך בה אנחנו עושים פעולות שונות, וגורמת לעוסקים במקצועות רבים להעריך מחדש את האופן שבו הם מבצעים את עבודתם. השאלה הנפוצה ביותר הפכה להיות: האם הבינה המלאכותית תחליף אותי? עבודות מסוימות רגישות יותר מאחרות להחלפה על ידי יישומי בינה מלאכותית, והאמרה הידועה מדו"ח מחקר של חברת IBM, בפרפראזה לדיאטנים, גורסת כי הבינה המלאכותית לא תחליף דיאטנים, אבל דיאטנים שמשלבים בינה מלאכותית בעבודתם יחליפו כאלה שלא.
מתברר שאימוץ השימוש ביישומים של בינה מלאכותית בחיי העבודה והיומיום לא שווה בכל המגזרים. סקרים שנערכו כשנה לאחר כניסת ChatGPT לחיינו מצביעים על כך שנשים מאמצות פחות טכנולוגיות של בינה מלאכותית לעומת גברים. יש הנרתעים משימוש בכלי בינה מלאכותית מהחשש שהם "לא טכנולוגיים" מספיק. אולם כלים אלה דווקא מפשטים ומנגישים פעולות רבות ומסובכות שהיום ניתן לבקש בשפה פשוטה – למשל לכתוב קוד ללא ידע בתכנות. אחת הסיבות ש – ChatGPT זכה לתשומת לב כה רבה כל כך בכל רחבי העולם היא בגלל פשטות ונגישות השימוש בו. חשש נוסף שלעתים עולה מהתחלת שימוש בכלי בינה מלאכותית הוא העלות הכרוכה בכך. חשוב לדעת שקיימות אפשרויות רבות לשימוש ללא תשלום, אם בכלים שהם חינמיים לגמרי, או בכלים שמאפשרים עבודה חלקית ללא עלות. לשימושים מתקדמים נדרש בדרך כלל תשלום, אך למי שעושה את צעדיו הראשונים בתחום, ועדין לא בטוח מה הצרכים שלו ואיזה כלים מתאימים בשבילו, יש מגוון רחב להתנסות ללא עלות. המציאות מראה שהכלים הללו כאן כדי להישאר, לכן כל מי שרוצה להמשיך ולהיות בעל מקצוע רלוונטי חייב להפשיל שרוולים, ולהתחיל ליישם שימוש בכלי בינה מלאכותית בעבודה השוטפת.
הבינה המלאכותית העומדת לרשותנו כיום נקראת בינה מלאכותית חלשה או צרה. היא לכאורה יודעת הכל, אבל בלי אימון אנושי והנחיה מדויקת שלנו לא יקרה דבר. אפשר לדמות זאת למצב בו מגיעה דיאטנית חדשה ומבריקה לעבוד ביחידה לתזונה, אבל ביום הראשון שלה היא לא יודעת איפה המחלקה, איך נכנסים למחשב ואיפה אוכלים ארוחת צהרים. היא חייבת הנחיות מדויקות כדי לפעול בצורה מיטבית. בנוסף, כלי הבינה המלאכותית הצרה מאומנים לביצוע פעילות מסוימת, ואינם יכולים לבצע כל דבר שנרצה. באופן שיכול להישמע פרדוקסלי, השימוש המיטבי בבינה מלאכותית הוא דווקא בפעולות אותן אנחנו יודעים לעשות הכי טוב. זאת משום שכך נדע להגדיר בצורה הטובה ביותר את המשימה המבוקשת לכלי הבינה המלאכותית, וגם נדע לבדוק ולהעריך את התוצר, ולבצע את התיקונים הנדרשים. שפע הכלים הקיים יכול להיות מאוד מבלבל, וכמותם רק הולכת ועולה. באתר There is an AI for that, אתר המרכז מגוון כלי בינה מלאכותית לצרכים שונים, יש נכון להיום מעל 12,000 כלי בינה מלאכותית המתאימים לביצוע מעל 16,000 משימות. לכן, הדבר הראשון שעלינו לשאול את עצמנו לפני שנבחר את הכלי בו נרצה לעבוד הוא: מה המטלה אותה אני רוצה לבצע? ולפי המטלה נחפש את הכלי המתאים ביותר.
יישומים של כלי בינה מלאכותית בעבודת הדיאטנים
באיזה משימות יכולה הבינה המלאכותית לשמש דיאטנים? בספרות המקצועית נידונים יישומים אפשריים לצד חסרונות וקשיים אתיים, החל ממתן המלצות תזונה מותאמות אישית ועד חיזוי אי סבילות של הזנה אנטרלית(1-5). אחד היתרונות העצומים של בינה מלאכותית הוא יכולתה לבצע עבורנו פעולות חזרתיות, תבניתיות או טכניות, ולחסוך זמן רב הכרוך בעשייתן. ניתן להתייחס אליה כאל עוזרת אישית נאמנה ויעילה שצמודה אלינו 24/7 לכל מטלה שנצטרך. בין הפעולות שניתן לבצע בעזרת בינה מלאכותית בעבודה השוטפת של דיאטנים אפשר למנות כתיבת תפריטים ודפי הדרכה, חיפוש מידע, סיכום ועריכה של מידע, סיעור מוחין, כתיבת פוסטים ומאמרים מקצועיים, יצירת תמונות ומצגות ועוד… בכתבה זו נרחיב על תחום הכלים לחיפוש מידע.
חיפוש מידע מקצועי בעזרת כלי בינה מלאכותית
אחת המשימות השוטפות והמחייבות בעבודה של כל מקצועות הבריאות, ובהם דיאטניות, היא עדכון שוטף בספרות המקצועית. כמות המידע העצומה המתפרסמת מדי יום בתחום זה הופכת את המשימה למאתגרת במיוחד. קיימים כלים רבים המשמשים לחיפוש מידע בעזרת בינה מלאכותית, וחשוב מאוד לבחור את הכלי הנכון למטרה זו. בתחילת ימיו של ChatGPT פנו אליו רבים בבקשה שיחפש עבורם מידע בנושאים שונים. מהר מאוד התברר שמרבית התשובות שסיפק, והמקורות עליהם הסתמך, היו מומצאים. ChatGPT אינו מנוע חיפוש, אלא מודל שפה המאומן על כל המידע הקיים באופן חופשי באינטרנט עד לתאריך מסוים, ומספק תשובות על סמך ההסתברות הסטטיסטית שמילה מסוימת תופיע אחרי מילה אחרת. המודל החופשי של ChatGPT אינו מחובר לאינטרנט, כך שאין לו אפשרות להתעדכן באופן שוטף במידע חדש, או להביא סימוכין מהיכן נלקח. בבואנו להיעזר בבינה מלאכותית לחיפוש מידע, חשוב לבחור בכלים מתאימים שנוצרו במיוחד למטרה זו.
בין הקשיים בחיפוש מידע בשיטות המקובלות עד לעידן הבינה המלאכותית אפשר למנות את התלות בבחירת מילות המפתח המתאימות לחיפוש, וצורך בידע בבניית שאילתות במאגרי המידע השונים. כלי הבינה המלאכותית מאפשרים לנו לשאול שאלה בשפה פשוטה, או לספק מאמר או מאמרי בסיס בנושא הרלוונטי, והטכנולוגיה של הבינה המלאכותית תדע למצוא מאמרים בנושא גם אם לא מופיעה בהם המילה המדויקת שבה השתמשנו. הכלים יודעים להבין את המשמעות של נושא החיפוש, ולספק תוצאות בהתאם.
הכלים הייעודיים לחיפוש מידע מדעי בעזרת יישומי בינה מלאכותית מתחלקים לשני סוגים עיקריים: כלי בינה מלאכותית היודעים להמליץ לנו על מאמרים רלוונטיים בעזרת יצירת רשת של קשרים בין הציטוטים של מאמרי בסיס בתחום המבוקש, וכלי בינה מלאכותית המבוססים על מתן מענה לשאלה בשפה טבעית על ידי ניתוח הטקסט של כמות גדולה של מאמרים. הסוג הראשון היה קיים למעשה עוד לפני עידן הבינה המלאכותית היוצרת.
כלים לחיפוש מידע מבוססי ניתוח רשתות ציטוטים
על מנת לעבוד עם כלים אלה יש להכין כ- 5 מאמרים העוסקים בנושא המבוקש, שישמשו מעין "פרומפט" (ההוראה אותה אנו נותנים לכלי בינה מלאכותית כדי לקבל את התוצאה הרצויה לנו) או בסיס לחיפוש. את המאמרים הללו אנו מעלים לאחד הכלים הייעודיים לכך, ומקבלים רשימת מאמרים נוספים מומלצים בנושא. לרוב תלווה הרשימה גם בניתוח גרפי של התוצאות, שמקל עלינו את בחירת המאמרים הרלוונטיים ביותר. בין הכלים המובילים והחינמיים (או בעלי תוכנית חינמית נדיבה) בקטגוריה זו ניתן למנות את Research Rabbit, Litmaps, Connected papers , Inciteful.
כלים מבוססי ניתוח טקסט – מנועי תשובות
כלים אלה מאפשרים לנו לשאול את השאלה המעניינת אותנו בשפה פשוטה, ועל ידי ניתוח סמנטי (ניתוח לפי משמעות) של הנושא נקבל את התשובה מגובה במקורות מהספרות. הבינה המלאכותית היוצרת מאפשרת למעשה סוג חדש של כלים הנקראים מנועי תשובות במקום מנועי חיפוש. כלים אלה משלבים טכנולוגיה של מודלי שפה גדולים (LLM- Large Language Models, דוגמת ChatGPT) עם מאגרי מידע דיגיטליים. בין הכלים המובילים בקטגוריה זו ניתן למנות את Consensus, Perplexity, OpenEvidence, Scispace. מידע נוסף על כלים אלה וכלים נוספים ניתן לראות בדף ייעודי לכך באתר ספריית הפקולטה לרפואה בטכניון ומרכז רפואי רמב"ם.
לסיכום, יישומי הבינה המלאכותית משנים את העולם בכלל, ואת עולם העבודה בפרט. על העוסקים בכל המקצועות, ובהם דיאטנים, להכיר את הכלים ואת יכולותיהם, ולשלבם במקומות המתאימים לכך בעבודתם השוטפת. בכל פעולה שאנחנו מבצעים בעבודה, וגם בחיים האישיים, אפשר ורצוי לעצור לרגע ולשאול – האם הבינה המלאכותית יכולה לסייע לי בפעולה הזו?
רשימת מקורות
- Bond A, McCay K, Lal S. Artificial intelligence & clinical nutrition: What the future might have in store. Clin Nutr ESPEN. 2023;57:542-9.
- Chatelan A, Clerc A, Fonta PA. ChatGPT and Future Artificial Intelligence Chatbots: What may be the Influence on Credentialed Nutrition and Dietetics Practitioners? J Acad Nutr Diet. 2023;123(11):1525-31.
- Hoang YN, Chen YL, Ho DKN, Chiu WC, Cheah KJ, Mayasari NR, et al. Consistency and Accuracy of Artificial Intelligence for Providing Nutritional Information. JAMA Netw Open. 2023;6(12):e2350367.
- Ponzo V, Goitre I, Favaro E, Merlo FD, Mancino MV, Riso S, et al. Is ChatGPT an Effective Tool for Providing Dietary Advice? Nutrients. 2024;16(4).
- Singer P, Robinson E, Raphaeli O. The future of artificial intelligence in clinical nutrition. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2024;27(2):200-6.