החורף עוד רגע כאן ותה וקפה הם נחמה טובה לקור. מה הייתרונות של המשקאות החמימים? הנה כמה עובדות שכדאי לדעת.
תה וקפה נמנים בין המשקאות הכי נצרכים בעולם אחרי מים. שני המשקאות מכילים מרכיבים רבים בעלי ערכים בריאותיים, ולא פעם הוזכרו בהקשר חיובי של מחלות קרדיווסקולריות וירידה בערכי לחץ הדם.
תה וקפה הם במקור משקאות המופקים מצמחים שונים, אשר מכילים תרכובות בעלות תכונות בריאותיות שונות. שני המשקאות עשירים בתרכובת קפאין ותרכובת פנולית; הפוליפנולים הנפוצים ביותר בתה הם פלבנואידים ובקפה אלו הן חומצות כלורוגניות.
הנה כמה מן הנושאים הבריאותיים הגלומים בתה ובקפה:
הידרציה – התה מומלץ במקום השני, אחרי מים, כמקור להידרציה. מחקר שנערך לאחרונה הראה שתה שחור תורם לתחזוקה של הידרציה נורמלית במידה דומה למים. קבוצה של מדענים אמריקאים דירגו את המשקאות בעולם בהתבסס על ההרכב הקלורי/תזונתי שלהם והקשרם לייתרונות/סיכונים בריאותיים. מים קיבל את הדירוג הגבוה ביותר, בעוד תה מומתק, קפה וחליטות צמחים קבלו את הדירוג השני.
עירנות ומצב רוח – הוכח כי צריכה נמוכה עד בינונית של קפאין משפיעה על מצב רוח ותפקוד מנטלי אצל רוב האנשים. במחקר שנערך, צריכה של 2-3 כוסות תה בתוך 90 דק' שיפרה את תשומת הלב ואת תחושת העירונות.
שינה – כאשר תה נצרך לאורך היום קיים סיכוי טוב יותר שכמות ואיכות השינה לא ייפגעו, וזאת לעומת צריכת קפה. הכמויות הנמוכות של הקפאין בתה איפשרו לאנשים לצרוך את המשקה גם בשעות המאוחרות של היום בלי חשש שהשינה תפגע.
בריאות קרדיווסקולרית – פלבונואידים נמצאו בעלי קשר חיובי לבריאות שלנו. הוכח כי הם משפרים את תפקוד כלי הדם, דבר שעשוי לתרום להורדת הסיכון למחלות קרדיווסקולריות. תה הוא מקור עשיר לפבונואידים, קפה, לעומת זו, נראה כתורם פוטנציאלי למחלת לב כלילית, אך עדיין אין לכך בסיס מחקרי.
לחץ דם –לאחרונה נמצא כי ירידה משמעותית בלחץ הסיסטולי והדיאסטולי קשורים לצריכה של פלבנואידים. מחקר, שבחן אנשים עם לחץ דם נורמלי עד מעט גבוה שצרכו 3 כוסות תה ביום במשך חצי שנה, מצא שלחץ הדם שלהם ירד ב- 2-3mmHg, בהשוואה לקבוצת ביקורת. דבר זה יכול להפחית ב- 5-10% את הסיכון למחלות קרדיווסקולריות. לצד זה, קיימות עדויות על עליית לחץ הדם לאחר שתיית קפה (שחוזר לעצמו לאחר כמה שעות), אך שותה מורגל לרוב מפתח סבילות לאפקט עליית לחץ הדם. התופעה הזו מתרחשת בגלל הקפאין ולא ניתן לשלול מחקרים אלו המעידים על עלייה של לחץ הדם לאחר צריכת קפה ועל השפעתה השלילית על חולי יל"ד. מעניין הוא שקפה מכיל חומצה כלורוגנית, שדווקא עשויה להפחית לחץ דם ולשפר את תפקוד האנדותל. נראה שיש להמשיך לחקור נושא זה.
סוכרת 2 – ממחקר עלה כי שתייה של לפחות 4 כוסות תה ביום עשויה להוריד את הסיכון לפתח סוכרת ב- 16%, לעומת אנשים שלא שתו תה. ההסבר הוא שהפוליפנולים, המצויים בתה, נוטים לשפר את הרגישות לאינסולין. גם כי שתייה של לפחות 4 כוסות קפה ביום עשויה להפחית את הסיכון לסוכרת, אך הקשר הזה לא נמצא בשתייה של 2 כוסות או פחות ליום. מאחר שקיימות כמה ראיות לייתרון זה גם בקפה נטול קפאין, ישנה סברה שאולי המנגנון אינו קשור לקפאין כי אם אולי לחומצה הכלורוגנית.
ירידה במשקל – צריכה ארוכת טווח של תה ירוק מועשר קטכין גורמת לירידה במשקל, בעיקר להפחתת שומן סביב המותניים בקרב אסיאתיים הצורכים תה זה (סינים, יפניים). מספר מחקרים מצאו ששילוב פעילות עם צריכת תה ירוק מועשר קטכין, אף מביא לירידת משקל גדולה יותר. קיימות ראיות מוגבלות שצריכת קפה (עם ובלי קפאין) קשורה לירידה במשקל. הסברה היא שהדבר נובע מהחומצה הכלורוגנית שבו, ולא כתוצאה מהקפאין.
שיניים ועצמות – פלואוריד הוא חומר חיוני למניעת עששת ולשמירה על בריאות העצם. עם זאת, לעיתים עולים חששות לגבי כמות הפלואוריד שיש במים מופלרים ובאופן טבעי בתה. כמות הפלואוריד בתה נקבעת לפי סביבתו של הצמח (אקלים, מיקום, חומציות האדמה ועוד). עם זאת, כמות הפלואוריד הנצרכת בתה עם מים מורתחים, אינה מהווה סיכון בריאותי.
ביצועים פיזיים – הסברה היא שצריכת קפאין מתה ומקפה, עשויה לשפר את היכולות הפיזיות בספורט, כגון ריצה ורכיבה על אופניים.
לצד כל האמור לעיל, ישנם אנשים בעלי סיכון או רגישות לצריכת קפאין, ועליהם להתייעץ עם רופא. גם צריכה מוגזמת אינה מומלצת וכיום ההמלצות הן לא לשתות למעלה מ- 7-8 כוסות תה ביום או 3-4 כוסות קפה ביום.