דף הבית › פורומים › תזונה › מהם עקרונות תזונה המומלצת למניעת/הפחתת כבד שומני ? › מהם עקרונות תזונה המומלצת למניעת/הפחתת כבד שומני ?
ד"ר סיגל אילת-אדר
המלצות תזונתיות לטיפול בכבד שומני: חלק מהתשובה מסתמכת על תשובותיה של ד"ר שירה זלבר-שגיא בעבר,
הדיאטה לכבד שומני צריכה לכלול תחילה ירידה במשקל ואיזון רמות שומני הדם וגלוקוז. קיימים לא מעט רמזים בספרות לכך שדיאטה דלת פחמימות יכולה לסייע בטיפול בכבד שומני. אולם לא מדובר באותה דיאטת אטקינס שבה ניתן היה לאכול מה שרוצים מבחינת שומנים מהחי.למרות רמזים אלה עדיין אין המלצה ברורה בספרות להעדיך דיאטה דלת פחמימות. בדיאטה נמנעים מאכילת לחם, פירות, ובגרסתה המחמירה בשלב הראשון, גם לא מוצרי חלב וחלק מהירקות.
ברוב העבודות מדובר בדיאטה בהרכב סטנדרטי של סביב 30% שומן בחלוקה התואמת את המלצות איגוד הלב האמריקאי. כמובן עם העדפה לשומן בלתי רווי ומיעוט בשומן רווי. יש כמה דיאטות דלות פחממימות אך הן מועטות יחסית. יצאה לאחרונה עבודה שלא הראתה ייתרון לדיאטה דלת פחמימות על פני דיאטה דלת שומן סטנדרטית כטיפול לכבד שומני בראייה ארוכת טווח. נראה כי ירידת משקל של כ- 5% משפרת אנזימי כבד ברוב המקרים ושומן בכבד ואילו לשיפור מצב הדלקת דרושה ירידה של לפחות 7% מהמשקל ההתחלתי. גם לדיאטה הים תיכונית יש תפקיד במניעה וטיפול בכבד שומני.
קפה נמצא בעל אפקט מגן מפני פיברוזיס וסרטן הכבד במחלות כבד שונות . בראייה אפידמיולוגית קפאין (ללא הגדרת כמות מינימום הדרושה) מגן גם מפני כבד שומני. במספר עבודות דובר על 3 כוסות קפה ביום ללא קשר לסוג הקפה. לגבי כבד שומני הראיות עדין לא מספיקות על מנת לצאת בהמלצות ברורות.
בסקירה מה- Br J Nutr. 2014 Dec 14;112(11):1858-72. מדגישים שכבר שומני מהווה למעשה חלק מהתסמונת המטאבולית ובשל כך נמצא קשור לתחלואה קרדיוואסקולרית. לכן ההמלצות התזונתיות הכלליות דומות לאלה שלמניעת מחלות לב וכלי דם.
כדאי להדגיש את הקשר שנמצא בין צריכת סוכר פשוט ובעיקר פרוקטוז מוסף לכבד שומני. ובנוסף לכל לא לשכוח פעילות גופנית