אכן מחקר מעניין, רק צריך לשים לב שהשתתפו בו 88 נשים בלבד. נקודות נוספות להתייחסות – הנשים היו ללא סוכרת, מי שמושפע בעיקר מצום הוא מדדי הסוכר והאינסולין, ולכן השינוי הזה דורש התייחסות בחולי סוכרת. בנשים הבריאות לא היה הבדל בין צום לסירוגין לבין הגבלה קלוריות. לגבי שומני הדם ולחץ הדם, במידה והנשים שתו מספיק (והן לא הוגבלו בשתיה), אין סיבה שתהיה השפעה שלילית עליהם. ולכן אין מניעה לעשות צום לסירוגין באנשים שאינם מטופלים באינסולין.
מחקר זה תומך במחקר שפורסם לאחרונה על ידי קבוצה מהארץ ובראשה פרופ' וינשטיין. הגבתי פה בעבר על המחקר, שהיה מרשים ביותר למרות שפחות התרשמתי מהמסרים השליליים שהעביר פרופ' וינשטיין על הדיאטנים. במחקר הזה, בחולי סוכרת, אכילת 3 ארוחות ביום היתה יעילה יותר באיזון סוכרת, בהשוואה ל- 3 ארוחות גדולות ו- 3 קטנות. רמז נוסף לתועלת באכילה שהיא אפיזודית ולא נמשכת.
בנוסף,ללא הגבלת קלוריות לא יהיה שיפור מטאבולי, גם אם עושים צום לסירוגין.
מעניין להזכיר עוד תצפיות שבהן לא נמצאה החמרה מטאבולית בקרב אנשים בזמן צום הרמדאן, למרות שהיינו מצפים לכך.
ולכן – וכאן אני עושה לשאלה האחרונה – אם זה מתאים לאדם – אפשר לעשות צום לסירוגין יחד עם הגבלה קלורית. לאור המגבלה בהתמדה בצום כזה, לא הייתי ממליצה עליו כגישה טיפולית לאורך טווח – אם אנחנו רוצים לשמור את המטופלים אצלינו לאורך זמן.