קיימים רמזים בספרות לכך שצריכת שוקולד בעיקר מריר קשורה לסמפטומים נמוכים יותר של דיכאון, ואף הסבר יש לזה, בהפחתת פירוק הסרוטונין, הורמון שמביא להרגשת רוגע.
אבל – רוב המחקרים נערכו באנשים בריאים – כלומר לא מדובר על דיכאון קליני או על מאושפזים בשל דיכאון, ורוב המחקרים הינם מחקרים תצפיתיים, אם כי היו גם מחקרים קצרים בהם נתנו שוקולד ואנשים מלאו לאחר מכן שאלון.
למשל בקרב 258 משתתפים, בהם נמצא שיפור במצב הרוח בקרב אלה שקבלו רמות שוקולד של 75 קלוריות.
Appetite. 2017 Jan 1;108:21-27. doi: 10.1016/j.appet.2016.09.018. Epub 2016 Sep 15.
בנוסף, מהי כמות השוקולד המומלצת?
למשל במחקר חתך בקרב 13626 משתתפים מעל גיל 20, מה- NHANES האמריקאי נמצא, שכמות של 104-454 גרם שוקולד ליום, היתה קשור לסיכון נמוך לסימפטומים דכאוניים כפי שהוערכו באמצעות שאלון: (OR = 0.43, 95%CI 0.19-0.96)
Depress Anxiety. 2019 Jul 29. doi: 10.1002/da.22950.
במחקר דומה באנשים מבוגרים ספרד, צריכה 10 גרם שוקולד ובעיקר שוקולד מריר, נמצאה גם היא קשורה לרמה נמוכה יותר של דיכאון כפי שהוערכה בעזרת MMSE score שנמדד בעזרת שאלון. (0.48 [0.18-0.78]; p trend < 0.001).
Nutr Hosp. 2017 Jul 28;34(4):841-846. doi: 10.20960/nh.63
יחד עם זאת, לא בכל המחקרים נמצא קשר כזה
למשל במחקר הזה, שכלל 76 אנשים:
BMC Psychol. 2019 Mar 6;7(1):14. doi: 10.1186/s40359-019-0292-1.
או במחקר עוקבה, אחרי 4599 אנשים בו לא נמצא קשר בין אכילת מעל ומתחת ל 10 גרם ליום שוקולד ואיכות חיים כפי שדווחה 3 שנים לאחר מכן: health-related quality of life (HRQL.
PLoS One. 2015 Apr 22;10(4):e0123161. doi: 10.1371/journal.pone.0123161. eCollection 2015.
אפשר לסכם, שמוקדם מידי להמליץ על שוקולד למניעת דיכאון. מאידך – אם מישהו מדווח על שיפור במצב הרוח בעקבות אכילת שוקולד – לא מדובר בהכרח באפקט פלסבו.
\